Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 22:34

ΒΟΥΤΥΡΟ - ΞΥΔΙ - ΑΛΑΤΙ - ΖΑΧΑΡΗ - ΤΥΡΙ με βότανα

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΜΙΓΜΑΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μάραθος, μαϊντανός, ξύσμα λεμονιού (για ψάρι)
Φασκόμηλο, σχοινόπρασο, ρίγανη, μαϊντανός (για κοτόπουλο)
Θρύμπα, μαντζουράνα, μαϊντανός (για όσπρια)
Γλυκάνισος, ξύσμα πορτοκαλιού (για χοιρινό)
Βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι (ψάρι, κοτόπουλο, ρύζι, ζυμαρικά)
Θυμάρι, βασιλικός, μαϊντανός (ψωμί, θαλασσινά)
Δενδρολίβανο, σχοινόπρασο, μαϊντανός, σκόρδο (πατάτες, μοσχάρι, κοτόπουλο)
Δυόσμος, σκόρδο, μαϊντανός (αρνί, θαλασσινά, λαχανικά)
Δενδρολίβανο, θυμάρι, θρύμπα, ρίγανη, μαντζουράνα, σκόρδο (κρέατα σχάρας)
Καλέντουλα, σχοινόπρασο (πιλάφι, κοτόπουλο)
Βασιλικός, μαϊντανός, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, θυμάρι, κρεμμύδι (βραστά λαχανικά)
Ρίγανη, βασιλικός, μαραθόσπορος, άνηθος, κρεμμύδι (ψάρι, πουλερικά)

ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
Για να φτιάξουμε αρωματισμένο βούτυρο, πρώτα το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό μπορεί να γίνει και με το ζέσταμα του βουτύρου σε φωτιά μαζί με το βότανο. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέσα σε μια κουταλιά λεμόνι και 3 κουταλιές από το βότανο ή τον συνδυασμό βοτάνων. Μπορούμε να προσθέσουμε και φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Βότανα που αρωματίζουν το βούτυρο είναι ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, ο βασιλικός, ο άνηθος, το εστραγκόν, η μέντα, το σχοινόπρασο, η αμπερόζα, η μαντζουράνα, η λεβάντα, η φασκομηλιά, το μελισσόχορτο, το θυμάρι και η ρίγανη. Βάζουμε το αρωματισμένο βούτυρο σε φόρμα ή το τυλίγουμε σε ρολό πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή πλαστική μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες.

ΞΥΔΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Το αρωματισμένο ξύδι είναι η καλύτερη βάση για τουρσιά. Επίσης μπορούμε να παρασκευάσουμε λαδόξιδο. Χρησιμοποιούμε ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, εστραγκόν, μέντα, βασιλικό, δενδρολίβανο, μάραθο, άνηθο, λεβάντα, κόλιανδρο, αγριοκύμινο, σχοινόπρασο.
Συνδυασμοί:
Φασκόμηλο με μαϊντανό
Κόλιανδρος με σκόρδο
Μποράντζα με άνηθο
Δυόσμος με κάρδαμο
Ρίγανη με σκόρδο
Μάραθος με μαϊντανό
Βασιλικός με σκόρδο και δάφνη
Θυμάρι με μαντζουράνα, ρίγανη και ρόκα

ΑΛΑΤΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Χρησιμοποιούμε αλάτι χοντρό θαλασσινό και ξερά βότανα (μαϊντανό, βασιλικό, δενδρολίβανο, θυμάρι, θρούμπη, μαντζουράνα, τζίντζερ, φλούδα λεμονιού) και το αλέθουμε μαζί με το βότανο.

ΖΑΧΑΡΗ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Με τον ίδιο τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη με βότανα, όπως το μελισσόχορτο, η λουίζα, η λεβάντα, η αμπερόζα, ο δυόσμος, η μέντα, το δενδρολίβανο, το τριαντάφυλλο, ο ύσσωπος, η αγγελική. Ιδανική για φρουτοσαλάτες, κρέμες και γλυκά.

ΤΥΡΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Το πράσινο τυρί ήταν το σπιτικό τυρί του Μεσαίωνα. Για να το φτιάξουν πρόσθεταν κάποια βότανα στο γάλα, που το βοηθούσαν να πήξει. Η τσουκνίδα χρησιμοποιήθηκε ως πηκτικό του γάλακτος. Άλλα χρησιμοποιούμενα βότανα είναι ο μαϊντανός και το φασκόμηλο για πράσινο χρώμα, ο κρόκος και η καλέντουλα για κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα.
Διαβάστηκε 2434 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 20:11
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.