Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 12:04

Γλυκάνισος

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γλυκάνισος (Pimpinella anisum)

Φυτό, που λέγεται επιστημονικά «πιμπινέλλα το άνισο». Είναι μονοετής πόα της οικογένειας των Σκιαδοφόρων. Καλλιεργείται από την αρχαία εποχή για τα σπέρματά του, τα οποία μαζεύονται λίγο πριν ωριμάσουν τελείως, γιατί τότε πέφτουν και σκορπίζονται. Το ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμά του οφείλεται στο ανισέλαιο, αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από καθαρή σχεδόν ανιθόλη. Τα σπέρματα του γλυκάνισου χρησιμοποιούνται ως άρτυμα τροφών, ψωμιού κλπ., επίσης στη φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική και ποτοποιία, όπως π.χ. για την παρασκευή του ούζου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα στη Θράκη και σε μερικά νησιά του Αιγαίου. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούνται οι καρποί του ιλλίκιου του πραγματικού, θάμνου της οικογένειας των Μαγνολιιδών. Το αιθέριο έλαιο των καρπών του έχει την ίδια περίπου σύσταση. Καλλιεργείται κυρίως στην ανατολική Ασία. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως άρτυμα τροφών.
Διαβάστηκε 2012 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 12:08
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βασιλικός Δάφνη »