Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 17:04

Τσάι του βουνού

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μαλοτίρας, Τσάι του βουνού (Sideritis syriaca)

Αειθαλή δενδρύλλια της οικογένειας των Θεϊδών (δικοτυλήδονα). Καλλιεργείται για τα φύλλα του, που είναι πλούσια σε αρωματικές ουσίες.

Το τσάι, δηλαδή αυτό το προϊόν που χρησιμεύει για την παρασκευή του γνωστού ομώνυμου αφεψήματος, αποτελείται από τα φύλλα, που συλλέγονται τρυφερά και ανώριμα από τις νεαρές κορυφές των βλαστών και τα οποία κόβονται σε μικρά κομμάτια και αποξεραίνονται. Η συλλογή των φύλλων αρχίζει από το τρίτο έτος της ηλικίας των φυτών.

Στο τσάι δίνονται διάφορα εμπορικά ονόματα χωρίς ιδιαίτερη αναφορά προς τις ράτσες που καλλιεργούνται, αλλά συνήθως οι πραγματοποιούμενες διακρίσεις έχουν ως βάση την προέλευση, τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας. Η πιο σπουδαία διάκριση γίνεται ανάμεσα στα λεγόμενα «πράσινα τσάγια» και στα «μαύρα τσάγια». Τα πρώτα πετυχαίνονται με απλή αποξήρανση, ενώ τα δεύτερα παρασκευάζονται με ειδική τεχνική: Τα φύλλα που συλλέγονται αφήνονται να μαραθούν, ώστε να χάσουν το μισό από το νερό τους και ακολούθως υποβάλλονται σε μια διαδικασία ζύμωσης, κατά την οποία μετασχηματίζεται η ταννίνη που περιέχουν και αποχτούν το χαρακτηριστικό υπομελανό χρώμα. Τέλος αποξηραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια.

Τα φύλλα του τσαγιού περιέχουν αλκαλοειδή (1-5%), ταννίνη, πρωτεϊνικές ουσίες, γόμμες, ανόργανα άλατα και αρωματικά έλαια.

Ιατρική: Τα φύλλα του τσαγιού περιέχουν ένα πουρινικό αλκαλοειδές, την τεΐνη, που έχει ιδιότητες ανάλογες με εκείνες της καφεΐνης, που περιέχεται στον καφέ. Η τεΐνη διεγείρει τα ανώτερα νευρικά κέντρα, τη λειτουργία της καρδιάς και τη διούρηση, ενώ δεν έχει καμιά θρεπτική αξία. Σε μερικές χώρες το τσάι είναι φαρμακευτικό και χρησιμοποιείται ως τονωτικό της καρδιάς και ως αντίδοτο σε ορισμένες δηλητηριάσεις, εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου του σε ταννίνη (7,5%). Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει διαταραχές παρόμοιες με εκείνες που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση καφέ (ταχυκαρδία κ.ά.). Το τσάι καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και κατά το μεγαλύτερο μέρος στις χώρες που το παράγουν. Ενώ στις χώρες της Ανατολής χρησιμοποιείται το «πράσινο τσάι», τα φύλλα του οποίου έχουν αποξηρανθεί, στις δυτικές χώρες χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά το «μαύρο τσάι». Το αφέψημα έχει ευχάριστη γεύση και εξαιτίας των ιδιοτήτων του ως «τονωτικού», συχνά το συστήνουν ως το πρώτο στοιχείο στην επανασίτιση ατόμων που συνέρχονται από μία νόσο.
Διαβάστηκε 2115 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 17:21
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λουίζα Μαϊντανός »