Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 23:28

Κάρδαμο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κάρδαμο (Lepidum sativum)

Κοινή ονομασία πολλών φυτών που καλλιεργούνται για σαλατικά. Ως κάρδαμο αναφέρεται κυρίως το «λεπίδιο το εδώδιμο» της οικογένειας των Σταυρανθών (δικοτυλήδονα), που καλλιεργείται και στην Ελλάδα από την αρχαία εποχή. Είναι μονοετές, ύψους 50-60 εκ., γλαυκοπράσινο με φύλλα άφθονα, ποικιλόμορφα, και αναπτύσσεται γρήγορα.

«Νεροκάρδαμο» ονομάζεται η υδροχαρής πόα «ναστούρτιο το φαρμακευτικό» της οικογένειας των Σταυρανθών (δικοτυλήδονα), αυτοφυής στην Ελλάδα στις όχθες ποταμών, στα ρυάκια και στις πηγές. Έχει βλαστό γωνιώδη, πολύκλαδο προς τα πάνω, με φύλλα πτεροσχιδή, σχηματισμένα από πέντε ή περισσότερα βαθυπράσινα και σχετικά παχιά φυλλάρια, με το επάκριο μεγαλύτερο από τα άλλα και πολυγωνικό-στρογγυλεμένο. Έχει άνθη μικρά, λευκά, με 4 πέταλα κατά επάκριο βότρυ. Τα φύλλα του νεροκάρδαμου τρώγονται βρασμένα ως σαλατικό. Μπορούν να φαγωθούν και ωμά, αλλά η χρήση αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί πάνω σε αυτό το φυτό ζουν οι προνύμφες του παρασιτικού σκώληκα του ήπατος «φασίολα η ηπατική» ή «δίστομο το ηπατικό».
Διαβάστηκε 2315 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 23:33
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.