Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 09:44

Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital)

Τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια (Venture Capital) είναι μακροπρόθεσμα κεφάλαια ειδικών επενδυτικών εταιρειών, τα οποία επενδύονται σε νέες επιχειρήσεις. Δεν αποτελούν δανειακή χρηματοδότηση, αφού η επενδυτική εταιρεία διαχείρισης του καινοτομικού κεφαλαίου προσφέρει κεφάλαια συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, αποβλέποντας στην πραγματοποίηση κερδών με τη μορφή μερισμάτων ή σε μακροχρόνια απόδοση της μετοχής. Επιπλέον, η εταιρεία του καινοτομικού κεφαλαίου παρέχει συμβουλές στην επιχείρηση σε θέματα χρηματοοικονομικά, εμπορικά και οργανωτικά. Το καινοτομικό κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αρχικό στάδιο δημιουργίας μιας επιχείρησης (Seed Capital), κατά την ανάπτυξη της επιχείρησης (Growth Capital) ή στην περίπτωση επέκτασης και εκσυγχρονισμού της, οπότε λέγεται αναπτυξιακό κεφάλαιο (Development Capital). Οι βασικότεροι παράγοντες που αξιολογούνται από την εταιρεία καινοτομικού κεφαλαίου για τη συμμετοχή ή όχι σε μια επιχείρηση είναι τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία ή της ομάδας των επιχειρηματιών (γνώσεις, εμπειρία, αξιοπιστία), το επιχειρηματικό επενδυτικό πρόγραμμα και οι προοπτικές του. Η εταιρεία καινοτομικού κεφαλαίου σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης και συνήθως πριν από τη φάση της ωριμότητας αποδεσμεύεται από αυτήν, ρευστοποιώντας το μερίδιό της με σκοπό το κέρδος.

Χρηματοδοτική μίσθωση (Leasing)

To Leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) αφορά μακροχρόνια μίσθωση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από εταιρεία Leasing, έναντι μισθώματος. Η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αγοράζει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και έχει τη νομική ιδιοκτησία του, και στη συνέχεια το εκμισθώνει στο μισθωτή, ο οποίος έχει την κατοχή και το δικαίωμα χρησιμοποίησής του. Ανάλογα με τη σύμβαση, στην περίπτωση συμφωνίας μίσθωσης, ο μισθωτής δεν γίνεται κύριος του περιουσιακού στοιχείου στο τέλος της περιόδου, ενώ στην περίπτωση συμφωνίας μίσθωσης – πώλησης, ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να αγοράσει το περιουσιακό στοιχείο στο τέλος της περιόδου μίσθωσης.

Franchising

Μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης είναι ή ένταξη σε δίκτυο δικαιόχρησης (franchise), κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος δικαιοδόχος (franchisee) αγοράζει από το δικαιοπάροχο (franchisor) και χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο εμπορικό σήμα ή μία επιχειρηματική ιδέα που ήδη έχει δοκιμαστεί. Ο δικαιοδόχος, ανάλογα με τη συμφωνία, εκμεταλλεύεται την εμπορική επωνυμία, το μάρκετινγκ, τη διαφήμιση, το σύστημα υποστήριξης (λογιστικό σύστημα, κατάρτιση, έρευνα κλπ) του δικαιοπαρόχου, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό και συνήθως ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών.

Τα Προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)

Το ΤΕΜΠΜΕ είναι ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου, που το μετοχικό της κεφάλαιο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίων, καθώς εγγυάται την κάλυψη μέρους των δανείων που χορηγούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες. Οι επενδύσεις για τις οποίες παρέχονται οι εγγυήσεις θα πρέπει να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και να δίνουν έμφαση στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων δράσεων. Οι επενδύσεις μπορούν να αφορούν πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό (π.χ. κτίρια, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα κλπ), καθώς και άυλα πάγια (έρευνα, εκπαίδευση κλπ). Δεν χορηγεί άμεσες πιστώσεις, αλλά εγγυάται μέρος του δανείου, το ύψος του οποίου και το ποσοστό κάλυψης (εγγύησης) προσδιορίζεται ανάλογα με το πρόγραμμα.

Η διαδικασία για τη συμμετοχή μιας επιχείρησης σε πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ είναι η εξής: Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλλει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται το χρηματοδοτικό της αίτημα. Η τράπεζα εξετάζει τη βιωσιμότητα του σχεδίου και εάν αυτό εντάσσεται στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η τράπεζα υποβάλλει το αίτημα στο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο απαντά εάν ή όχι θα εγγυηθεί την κάλυψη μέρους του δανείου. Στην περίπτωση θετικής απάντησης, μαζί με τη δανειακή σύμβαση μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης υπογράφεται και η εγγυητική πράξη.
Διαβάστηκε 6007 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 17:51
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ψηφιακή Οικονομία Javita »