Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 18:47

Μπορεί μια δίαιτα πλούσια σε Acai Berries να συντελέσει στη διάσωση του τροπικού δάσους το Αμαζονίου;

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το 2005 η Greenpeace δήλωσε: «Δεν υπάρχει ενιαία λύση για να σώσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.» Όπως όλα δείχνουν όμως το Acai έχει σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και, συνεπώς, στην αποφυγή της καταστρεπτικής υλοτόμησης.

Παρουσιάζοντας το Acai Palm Tree

Ο φοίνικας Acai είναι εγγενής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Είναι λεπτός και ψηλός, φτάνοντας τα 15-25 μέτρα σε ύψος. Τα άνθη είναι μικρά και καφέ-μοβ. Τα αρσενικά άνθη προσφέρουν γύρη. Το θηλυκό παράγει το μούρο acai σε τσαμπιά.

Το ώριμο Acai Berry είναι βαθύ πορφυρό. Την υψηλότερη απόδοση σε φρούτα δίνει η περίοδος από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο.

Το Berry είναι στρογγυλό, περίπου 1,5 εκατοστά σε διάμετρο, με ένα μεγάλο σπόρο, κολλώδη και λιπαρό. Μια δέσμη από acai μούρα μπορεί να ζυγίζει πέντε ή έξι κιλά και ένα δέντρο μπορεί να παράγει είκοσι τέσσερα κιλά φρούτων σε ένα χρόνο.

Τα τρωκτικά και τα πουλιά κάνουν γιορτή για αυτά τα μούρα και τα περιττώματά τους βοηθούν στον πολλαπλασιασμό του φοίνικα acai. Οι μεγάλες φυτείες acai δέντρων βρίσκονται στις πεδιάδες πλημμύρες πεδινές της Νότιας Αμερικής.

Εικόνα από ένα μπολ με μούρα AcaiΤρόφιμα και Ποτά από το δέντρο Acai Palm

Οι ιθαγενείς της Βραζιλίας στη ζούγκλα τρώνε τα μούρα και πίνουν το χυμό τους. Για τη συγκομιδή κόβουν την καρδιά του φοίνικα, δηλαδή τα ανώριμα φύλλα στην κορυφή του βλαστού. Αρκετές εβδομάδες μετά την πτώση του δέντρου, οι ντόπιοι συλλέγουν και πάνω από ένα κιλό σκαθαριών του φοίνικα (προνύμφες), τα οποία χρησιμοποιούνται σαν θρεπτικό έδεσμα. Οι ντόπιοι επίσης χρησιμοποιούν τα απομεινάρια του δέντρου για να κάνουν τα καταφύγιά τους.

Τόσο η καρδιά του φοίνικα όσο και το μούρο acai είναι κερδοφόρα εξαγωγή σε όλο τον κόσμο. Παραδόξως, φαίνεται να υπάρχει μικρή ή καθόλου εξαγωγική αγορά για τις προνύμφες.

Οι σύγχρονοι Βραζιλιάνοι τρώνε το μούρο acai και πίνουν χυμούς και κρασί φτιαγμένο από τα μούρα. Η καρδιά του φοίνικα δεν είναι τρομερά θρεπτική, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με το μαρούλι που χρησιμοποιούμε στο βόρειο ημισφαίριο.

Εξαγωγή Acai χυμού από μούραΤα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ο χυμός τους χρησιμοποιείται σαν ενεργειακό ποτό. Μερικοί άνθρωποι δίνουν μαρτυρίες για το πόσο ενεργητικοί αισθάνονται μετά την κατανάλωση acai χυμού.

Μπορεί το εύθραυστο οικοσύστημα του Αμαζονίου να υποστηρίξει την καλλιέργεια του φοίνικα Acai ως πηγή τροφής;

Επειδή ο acai φοίνικας μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας πολλούς βλαστούς, είναι δυνατή η συγκομιδή της καρδιάς του ενός ή ορισμένων δέντρων χωρίς να σκοτώνεται όλη η συστάδα. Αυτό τον καθιστά καλύτερη επιλογή από ό,τι άλλους φοίνικες που καλλιεργούνται για την καρδιά τους και όταν αυτή συλλέγεται το δέντρο πεθαίνει.

Είναι εύκολη η αναδάσωση με acai δέντρα από τους σπόρους τους. Τα δέντρα μεγαλώνουν γρήγορα υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Εφόσον η συγκομιδή των μούρων είναι οικονομικά πιο αποδοτική για τη συγκομιδή της καρδιάς, αυτές οι φυτείες πρέπει να παραμείνουν και να διαδοθούν.

Αυτό το είδος οικονομικής εκμετάλλευσης του παραποτάμιου τροπικού δάσους είναι πιο αειφόρο από την βιομηχανία ξυλείας. Τα δέντρα που προορίζονται για ξυλεία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναγεννηθούν από το φοίνικα acai. Οι οπωρώνες acai φοίνικα είναι μια πιο σταθερή και ωφέλιμη για το περιβάλλον καλλιέργεια από την κοπή δέντρων για ξυλεία. Υπάρχει πραγματικό κέρδος για το περιβάλλον από την ανάπτυξη αυτής της καλλιέργειας.

Η καλλιέργεια αυτή μπορεί επίσης να κρατήσει τους ντόπιους κοντά στις παραδοσιακές εστίες και τα εδάφη τους, αν και υπάρχει ο κίνδυνος ότι μπορεί να καταστήσει την τοπική τιμή των acai μη προσιτή για τους περισσότερους Βραζιλιάνους.


Διαβάστηκε 5873 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 22:20
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.