Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 18:54

10 αποδείξεις ότι τα φυτά είναι εξυπνότερα απ' ό,τι νομίζουμε!

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αν και τα φυτά δεν διαθέτουν εγκέφαλο, μπορούν παρόλα αυτά να επικοινωνούν, να μετρούν το χρόνο, ακόμα και να χρησιμοποιούν καμουφλάζ. Δεν μπορούν να σκέφτονται με έναν αναγνωρίσιμο τρόπο, αλλά η χλωροφύλλη των φύλλων τους κάνει σίγουρα πολύ περισσότερα από το να κάθεται γύρω από τα διασπώμενα μόρια του νερού. Εδώ παρουσιάζουμε τα δέκα πράγματα που κάνουν τα φυτά να φαντάζουν αρκετά έξυπνα - ακόμη και για τα έμβια όντα που ανήκουν στο βασίλειο των Animalia.

1. Τα φυτά επικοινωνούν με τα έντομα.
Ορισμένα φυτά έχουν αναπτύξει μια στρατηγική επιβίωσης που περιλαμβάνει το χημικό ισοδύναμο της αποστολής μιας κλήσης κινδύνου. Όταν μια φυτεία καπνού δέχεται επίθεση από κάμπιες, τα φυτά απελευθερώνουν μια χημική ουσία στον αέρα που προσελκύει θηρευτές που τους αρέσει να τρώνε κάμπιες. Έτσι, η ωραία μυρωδιά που προέρχεται από τη σύνθλιψη των φύλλων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο τρόπος του φυτού να προσκαλέσει τα έντομα φίλους του να έρθουν να δαγκώσουν το κεφάλι σας.

2. Τα φυτά έχουν μνήμες.
Σίγουρα τα φυτά δεν "θυμούνται" με τον τρόπο των άνθρωπων, αλλά μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα φυτά μαθαίνουν να συνδέουν διάφορα μήκη κύματος φωτός με διαφορετικά είδη κινδύνου. Οι επιστήμονες εξέθεσαν στο φως τα φυτά για μια ώρα και τα εξέθεσαν στη συνέχεια σε έναν ιό. Από αυτόν τον παθογόνο ιό τα φυτά θα μπορούσαν να προστατευθούν κατασκευάζοντας μια συγκεκριμένη χημική ουσία. Αυτό που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ήταν ότι την επόμενη φορά που έλαμψε φως στα φυτά για μία ώρα, τα φύλλα τους άρχισαν να κατασκευάζουν το απαραίτητο χημικό για την καταπολέμηση του ιού. Δεν παρήγαγαν το χημικό σε άλλους χρόνους - μόνο όταν εκτίθεντο στο ίδιο είδος του φωτός για το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ίσως τα φυτά έχουν αναπτύξει αυτή τη «μνήμη», γιατί κάθε εποχή φέρνει μαζί της μια αλλαγή στο φως - καθώς και αλλαγές στα είδη των παθογόνων παραγόντων που ενδέχεται να προσβάλλουν τα φυτά. Έτσι, από μια εξελικτική προοπτική, ένα φυτό που μαθαίνει να συνδέει το φως διάρκειας με ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς έχει κερδίσει τη μάχη της επιβίωσης.

3. Τα φυτά δημιουργούν δίκτυα επικοινωνίας.
Τα φυτά δεν καλούν μόνο τα έντομα για βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης - προειδοποιούν επίσης και αλληλοενημερώνονται για την επικείμενη μοίρα τους. Η φράουλα, το τριφύλλι και άλλα φυτά του εδάφους στέλνουν οριζόντιους βλαστούς δρομείς. Οι δρομείς δημιουργούν απλά δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των συνδεδεμένων μονάδων. Όταν ένα φυτό δέχεται επίθεση στέλνει μια προειδοποίηση προς το δίκτυο, έτσι ώστε τα αδέλφια του να μπορέσουν να δημιουργήσουν άμυνες κατά των κατακτητών, όπως είναι οι τοξίνες και άλλα χημικά προϊόντα που έχουν πραγματικά άσχημη γεύση για τα φυτοφάγα.

4. Τα φυτά μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο ανταποκρινόμενα στον ήχο.
Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουμε να περιγελούμε τους κηπουρούς που μιλάνε στα φυτά τους. Η βιολόγος Monica Gagliano του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσε ότι τα φυτά καλαμποκιού θα μπορούσε να εκπέμπουν και να απαντούν σε ήχους. Η Gagliano παρατήρησε ότι οι ρίζες των φυτών καλαμποκιού έκαναν θορύβους περίπου 220 Hz. Αυτή και οι συνεργάτες της καλλιέργησαν στη συνέχεια καλαμπόκι αιωρούμενο στο νερό και δημιουργούσαν με τεχνητό τρόπο συνεχή θόρυβο στα 220 Hz. Οι ρίζες ανταποκρίθηκαν στον θόρυβο κλίνοντας προς την πηγή του ήχου. Δεν είναι σαφές γιατί τα φυτά εξέλιξαν τη δυνατότητα να ακούν και να εκπέμπουν ήχο, αλλά η Gagliano και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να το ανακαλύψουν με τη συλλογή περισσότερων δεδομένων.

5. Τα φυτά μετρούν το χρόνο.
Πώς νομίζετε ότι τα φυτά ξέρουν πότε να ανθίσουν; Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πρόσφατα μια σειρά πρωτεϊνών σε φυτά που ανταποκρίνονται ανάλογα με την ποσότητα του φωτός στην οποία εκτίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν λαμβάνουν αρκετό φως ανά περίοδο 24 ωρών, οι πρωτεΐνες στέλνουν ένα σήμα που ενεργοποιεί τον κύκλο ανθοφορίας.

6. Τα φυτά γνωρίζουν από προσανατολισμό.
Δεν έχει σημασία πώς είναι τοποθετημένα, τα φυτά έχουν ως στόχο να κατευθύνουν τις ρίζες τους προς τα κάτω, στο έδαφος. Είναι πιθανόν ότι αισθάνονται τη βαρύτητα.

7. Τα φυτά γνωρίζουν ποιος είναι οικογένειά τους και ο οποίος δεν είναι.
Φαίνεται ότι τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό περιοδικό βοτανικής, περιγράφεται πώς το Impatiens pallida, ένα κοινό ανθοφόρο φυτό της Βόρειας Αμερικής, αφιερώνει λιγότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως για να ριζώνει όταν περιβάλλεται από συγγενείς. Με την παρουσία γενετικώς άσχετων Impatiens, τα άτομα μεγαλώνουν ρίζες τους όσο πιο γρήγορα μπορούν. Προφανώς τα φυτά αναγνωρίζουν τους συγγενείς τους μέσω χημικών ουσιών που εκκρίνονται από τις ρίζες τους, και επιλέγουν να μοιραστούν τις διαθέσιμες θρεπτικές ουσίες μαζί τους.

8. Τα φυτά προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για την προσέγγιση εχθρών.
Φαίνεται ότι τα φυτά του καπνού είναι αρκετά επικοινωνιακά. Όχι μόνο καλούν τα έντομα συμμάχους τους, αλλά για να προετοιμαστούν για τη μάχη προειδοποιούνται με χημικές ουσές από τη γειτονική αρτεμησία. Για να το ανακαλύψουν αυτό, οι επιστήμονες έκοψαν μία αρτεμησία και παρατήρησαν ότι τα φυτά καπνού που ζούσαν κοντά της φαγώθηκαν από τα φυτοφάγα πολύ λιγότερο από ό,τι θα είχαν φαγωθεί κανονικά. Προφανώς ο καπνός είχε εισακούσει τις προειδοποιήσεις κινδύνου της αρτεμησίας, η οποία απεστάλη μέσω χημικών ουσιών μεταφερόμενων με τον άνεμο, και κατασκεύασαν κάποιες αμυντικές χημικές ουσίες που έκαναν τα φύλλα τους λιγότερο νόστιμα.

9. Τα φυτά χρησιμοποιούν το καμουφλάζ.
Όπως τα φυτά καπνού μας έχουν διδάξει, μία από τις καλύτερες άμυνες του φυτού είναι να κάνει τον εαυτό λιγότερο νόστιμο. Η μιμόζα η αισχυντηλή (μη μου άπτου) έχει έναν μοναδικό τρόπο για να γίνει αυτό. Αντί για τη χρήση χημικών ουσιών για την παραγωγή μιας άσχημης γεύσης, κουλουριάζει τα φύλλα της σαν απόκριση στην αφή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι μια άμυνα για να κάνει τα φύλλα της να εμφανίζονται μικρότερα και λιγότερο χυμώδη. Τα φυτοφάγα ψάχνουν για ένα όμορφο, καταπράσινο σνακ και θα πάνε να τα αναζητήσουν αλλού.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

10. Τα φυτά είναι καλλιτέχνες διαφυγής.
Το φως προμηθεύει τα φυτά με ενέργεια, ένα σύστημα που λέει την ώρα . . . και μια ώθηση για να αναπτυχθούν - αρκετά μεγάλη για να ξεφύγουν από τα στενά όρια της σκιάς. Η βιολόγος Joanne Chory εντόπισε πρόσφατα την ακριβή πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τα φυτικά στελέχη και επιδρά αυξητικά σε αυτά. Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται PIF7, ανιχνεύει τη διάταξη του φωτός γύρω από το φυτό - και εάν η μονάδα είναι στη σκιά, θα το ωθήσει να ψηλώσει και να αναζητήσει τον ήλιο. Η Chory υποστηρίζει ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει την PIF7 για να ωθήσει καλλιέργειες να αναπτυχθούν περισσότερο και συνεπώς να είναι περισσότερο παραγωγικές.
Διαβάστηκε 6127 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 20:51
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολυμέσα