Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 19:26

Παραγωγή ελαίου Argan

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η εξόρυξη του ελαίου Argan είναι μια δύσκολη, χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

Συγκομιδή και συλλογή των καρπών

Αποξήρανση στον ήλιο για αρκετές εβδομάδες

Αφαίρεση του πολτού των καρπών και αποκάλυψη του πυρήνα τους

Σύνθλιψη του πυρήνα για την εξαγωγή των σπόρων

Ψήσιμο των πυρήνων (με μαγειρικό λάδι Argan μόνο!)

Άλεση των πυρήνων και εξόρυξη του ελαίου Argan χειροκίνητα, μηχανικά ή χημικά.

Ενώ η εξόρυξη του ελαίου Argan δεν πρέπει κατ 'ανάγκη να γίνει με το χέρι, η συγκομιδή και το ράγισμα των σκληρών καρυδιών - πυρήνων Argan εξακολουθούν να γίνονται με το χέρι με τον παραδοσιακό τρόπο για τους εξής λόγους:

Συγκομιδή Argan Φρούτων

Η πρόσβαση δάσος με φορτηγά ή οχήματα δεν είναι πάντα δυνατή. Στην πραγματικότητα δεν έχουν συγκομισθεί πολλά δέντρα Argan λόγω της θέσης τους σε απότομο έδαφος ή σε βαθιές κοιλάδες.

Οι ντόπιοι συγκομιστές Argan φρούτων είναι συχνά φτωχοί και δεν διαθέτουν οχήματα ακόμη και για τα προσβάσιμα μέρη του δάσους. Ακριβώς όπως η σύνθλιψη των Argan καρυδιών, έτσι και η συγκομιδή είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που απαιτεί σημαντική σωματική προσπάθεια.

Οι ντόπιοι συχνά μεταβαίνουν με τα πόδια για μίλια στο δάσος Argan, μέσα στην αποπνικτική ζέστη, ενώ μεταφέρουν βαριά φορτία με Argan φρούτα. Εκείνοι που είναι αρκετά πλούσιοι και διαθέτουν τα δικά τους μουλάρια ή γαϊδούρια έχουν το προνόμιο να ξεφύγουν από την κουραστική εργασία να μεταφέρουν οι ίδιοι τα φορτία τους.

Ενώ η παραγωγή ελαίου Argan είναι γνωστή σα μια γυναίκα δραστηριότητα, η συγκομιδή είναι το ένα έργο που οι άντρες εμπλέκονται εξίσου, ιδίως στις φτωχές οικογένειες χωρίς μουλάρια ή γαϊδούρια.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, την πιο ζεστή περίοδο στο Μαρόκο. Οι Μαροκινοί συγκεντρώνουν τα ώριμα φρούτα Argan που πέφτουν από τα δέντρα. Το τίναγμα του δέντρου για να αναγκάσει τους καρπούς να πέσουν κάτω δεν ενδείκνυται, επειδή οι Argan καρποί που συγκομίζονται με τον τρόπο αυτό είναι επιρρεπείς στη μούχλα και τη σήψη.

Argan φρούτα με μαλακό πράσινο πολτό στο Argan δέντρο

Argan φρούτα στο δέντρο Argan

Μόλις οι Argan καρποί συγκομίζονται και μεταφέρονται στα χωριά, αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για αρκετές εβδομάδες. Η σάρκα τους μετατρέπεται από πράσινο σε απαλό καφέ, ξηρό, και αποφλοιώνεται εύκολα.Σύνθλιψη Argan καρυδιών

Αυτό είναι το πιο δύσκολο και χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας. Οι μηχανές που έχουν σχεδιασθεί για να σπάνε τα Argan καρύδια απέτυχαν παταγωδώς ή απέφεραν πενιχρά αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση: Οι εύθραυστοι πυρήνες Argan καταστρέφονταν μερικώς και αιχμηρά κομμάτια κελύφους ενσωματώνονταν στη σάρκα των καρπών.

Λόγω του μάλλον ασυνήθιστου οβάλ σχήματός τους, του μικρού μεγέθους τους και της σκληρότητάς τους, είναι 16 φορές πιο δύσκολο από ό,τι τα φουντούκια για να συνθλιβούν.

Τα Argan καρύδια είναι έτοιμα για τη σύνθλιψη μετά την αφαίρεση του ξηρού καφέ πλέον πολτού τους.Οι Βέρβερες γυναίκες συντρίβουν τα σκληρά κελύφη τους με πέτρες μία προς μία. Οι πολύτιμοι πυρήνες Argan ανακτώνται: 2-3 πυρήνες αντιστοιχούν σε κάθε καρύδι Argan. Η εξαγωγή του υγρού χρυσού μπορεί να αρχίσει τώρα!

Οι διαφορετικές μέθοδοι εξαγωγής ελαίου Argan


Παραδοσιακή (χειροκίνητη) εξόρυξη ελαίου Argan

Χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό χειροκίνητο πέτρινο μύλο, οι γυναίκες των Βερβέρων αλέθουν τους Argan πυρήνες μετατρέποντάς τους σε μια καφέ πάστα, η οποία απαιτεί αρκετές ημέρες ζύμωμα με το χέρι για να εξάγουν το λάδι. Η πάστα πρέπει να αναμιγνύεται με νερό για να φέρει το λάδι στην επιφάνεια έτσι ώστε αυτό να μπορεί να συλλεχθεί.

Αυτό το λάδι Argan δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αισθητικούς σκοπούς για τους ακόλουθους λόγους:

Η εξόρυξη του ελαίου Argan με το χέρι πραγματοποιείται υπό μάλλον κακές συνθήκες υγιεινής.

Αυτή η μέθοδος εκχύλισης απαιτεί προσθήκη ύδατος, η οποία δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια καθιστώντας το έλαιο επιρρεπές στη μούχλα και την οξείδωση.

Η μέθοδος αυτή δεν επιτρέπει τη μέγιστη απόδοση σε έλαιο και δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο οι μηχανές. Αυτή είναι μια σημαντική σπατάλη, δεδομένης της έλλειψης των φρούτων Argan και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την απόκτηση των πολύτιμων πυρήνων Argan.

Παραδοσιακό ελαιοτριβείο με χειροκίνητο πετρόμυλο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την εξαγωγή ελαίου ArganΗμι - μηχανική εξόρυξη ελαίου Argan


Οι Argan πυρήνες αλέθονται με ηλεκτρικές μηχανές που κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η ημι-μηχανική εκχύλιση δεν απαιτεί προσθήκη νερού, οι αποδόσεις είναι 5-10% καλύτερες από τη χειροκίνητη εκχύλιση και η ποιότητα του ελαίου παραμένει ανέπαφη διότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά.

Ωστόσο, ορισμένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν παλιά, φθαρμένα από την υπερβολική χρήση ή κακής ποιότητας μηχανήματα, που έχουν την τάση να υπερθερμαίνονται, εκθέτοντας το λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη συμπίεση. Ως αποτέλεσμα, οι πολύτιμες θρεπτικές ουσίες χάνονται και η δομή των λιπαρών οξέων μεταβάλλεται καθιστώντας το λάδι λιγότερο αποτελεσματικό.

Απαιτούνται σύγχρονες εγκαταστάσεις με προδιαγραφές υγιεινής και με αξιόπιστα συστήματα που παρακολουθούν προσεκτικά τις συμπιεστικές μηχανές για να βεβαιωθούν ότι η θερμοκρασία τους δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία δωματίου.

Τα απομεινάρια των Argan πυρήνων πιέζονται από τη μηχανή και γίνονται τροφή για τα ζώα ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων.

Υπολείμματα από Argan πυρήνες μετά την εξαγωγή του ελαίου Argan, που έχουν πατηθεί από μηχάνημαΧημική Εξόρυξη Argan ελαίου

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η χημική εκχύλιση Αργανέλαιου περιλαμβάνει τη χρήση διαλυτών και προσθέτων τροφίμων για να αντισταθμίσει την απώλεια πολύτιμων θρεπτικών ουσιών και την πρόληψη του κινδύνου οξείδωσης. Το Argan έλαιο που εξάγεται με τη μέθοδο αυτή δεν είναι φυσικό.

Διύλιση και καθίζηση Argan ελαίου

Μετά τη συμπίεση, το Argan έλαιο διυλίζεται για την αφαίρεση των προσμείξεων και των ιζημάτων. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διύλισης του ελαίου Argan. Προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα και η φυσικότητα του ελαίου, ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλεγεί μια μέθοδος εξευγενισμού που δεν περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ουσιών ή ατμού (θερμότητας), όπως φίλτρα ή φυγοκεντρητές.

Ενώ μερικοί μπορεί να υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των ιζημάτων στο έλαιο αποτελεί απόδειξη της αυθεντικότητάς του, αυτή η πεποίθηση δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Τα ιζήματα συντομεύουν τη διάρκεια ζωής του λαδιού, διότι ευνοούν την αναπαραγωγή και τα βακτήρια οξείδωσης.

Τα ιζήματα δεν είναι απόδειξη ότι το έλαιο δεν έχει αραιωθεί. Θα μπορούσε να αναμιχθεί με κακής ποιότητας λάδια, ενώ περιέχει ιζήματα.

Τα ιζήματα δίνουν στο αργανέλαιο μια μυρωδιά που μπορεί να το κάνει ακατάλληλο για προσωπική χρήση.

Άλλα ενδιαφέροντα και καταπληκτικά γεγονότα για την παραγωγή ελαίου Argan!

Ένα και μόνο δέντρο Argan παράγει 30 κιλά Argan φρούτα ή μόλις 1 λίτρο λάδι Argan.

Απαιτούνται 15-20 ώρες για να παραχθεί 1 λίτρο λάδι Argan. 

Παράγονται ανά έτος 4 εκατομμύρια λίτρα ελαίου Argan έναντι 1,8 δισ. λίτρων ελαιόλαδο.

Τώρα που έχετε πάρει μια γεύση από το τι χρειάζεται για να παραχθεί έλαιο Argan ελπίζουμε ότι θα αγαπήσετε, θα εκτιμήσετε και θα απολαύσετε κάθε σταγόνα από αυτό!
Διαβάστηκε 8198 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 21:18
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.