Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 20:01

Φυτικό γάλα ως υποκατάστατο του γάλακτος

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πολλά γάλατα που προέρχονται από σιτηρά και ψυχανθή ή ξηρούς καρποί είναι διαθέσιμα στην αγορά ως εναλλακτικές λύσεις αγελαδινού γάλακτος. Αυτά τα γάλατα είναι παρασκευασμένα από:

  • όσπρια, όπως σόγια 
  • δημητριακά όπως ρύζι ή βρώμη 
  • ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλο. 

Είναι το φυτικό γάλα κατάλληλο για χρήση ως ένα πλήρες υποκατάστατο γάλακτος;

Σε γενικές γραμμές, οι φυτικά εναλλακτικές λύσεις γάλακτος δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως τα αγελαδινά ή κατσικίσια γάλατα, που περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης κι ένα ευρύτερο φάσμα βιταμινών και μετάλλων.

Το γάλα με βάση όσπρια, όπως αυτό που γίνεται από σόγια, μπορεί να περιέχει πρόσθετες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, και παρόμοιο επίπεδο πρωτεϊνών με το παραδοσιακό γάλα (τουλάχιστον 3%). Αυτά τα ενισχυμένα προϊόντα είναι κατάλληλα σαν ένα πλήρες υποκατάστατο γάλακτος για όλες τις ηλικίες.

Το γάλα με βάση τα δημητριακά, όπως αυτό που γίνεται από ρύζι ή βρώμη έχει φυσικά χαμηλότερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών από το γάλα. Το γάλα αυτό συμπληρώνεται συνήθως με προσθήκη πρωτεϊνών, κυρίως από μια πηγή ψυχανθών. Στο γάλα αυτό μπορούν να προστεθούν βιταμίνες A, D, και Β, ασβέστιο και άλλα μέταλλα σε ποσότητες παρόμοιες με το γάλα. Το γάλα δημητριακών χωρίς την προσθήκη πρωτεΐνης δεν είναι κατάλληλο ως υποκατάστατο γάλατος για τα παιδιά κάτω των 5 ετών κι αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Το γάλα με βάση τους ξηρούς καρπούς περιέχει επίσης μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης από το γάλα, αλλά αυτή επίσης συνήθως συμπληρώνεται. Επί του παρόντος δεν επιτρέπεται να έχουν βιταμίνες ή μέταλλα που προστίθενται για διατροφικούς σκοπούς. Αυτό το γάλα μπορεί να μην είναι κατάλληλο ως υποκατάστατο του κοινού γάλατος και εφόσον διατίθεται χωρίς προσθήκη πρωτεϊνών πρέπει να έχει επίσης συμβουλευτική ετικέτα.

Τα παιδιά χρειάζονται επαρκή πρωτεΐνη για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Το γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής ενός μικρού παιδιού, εφόσον άλλες πηγές τροφίμων αναπληρώνουν την πρωτεΐνη που διαφορετικά προβλέπεται να λαμβάνει από το γάλα.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες;

Συζητήστε με έναν διαιτολόγο ή τον γιατρό σας, αν σκέφτεστε να πίνετε εσείς ή να δίνετε στο παιδί σας αποκλειστικά γάλα με βάση τα σιτηρά, τα δημητριακά ή τους ξηρούς καρπούς. Επίσης, σημειώστε ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι κατάλληλα για οποιονδήποτε αλλεργικό σε ουσίες όπως η σόγια ή βρώμη. Για τα μικρά παιδιά με αλλεργία / δυσανεξία, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για μια υποαλλεργική φόρμουλα, η οποία είναι κατάλληλη για την πλήρη αντικατάσταση του γάλακτος.
Διαβάστηκε 7324 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 20:21
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.