Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 21:59

Οικοτουρισμός: Πολιτική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι περισσότερες αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα πληθυσμιακής συρρίκνωσης, η οποία προφανώς συνδέεται με τις περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησης στις περιοχές αυτές. Παρά το λογικά αναμενόμενο, ότι δηλαδή η ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος της ποιότητας των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, κυρίως των γεωργικών καλλιεργειών, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω, π.χ., της διάβρωσης των εδαφών, και κατά συνέπεια, της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, της απώλειας της βιοποικιλότητας κ.λπ.

Οι αγροτικές περιοχές της χώρας μας πρέπει να διαφυλάξουν τα οικολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους, καθώς αποτελούν μια οικολογική πραγματικότητα και μια ανθρώπινη δημιουργία.

Η βιώσιμη αγροτουριστική ανάπτυξη των περιοχών αυτών πρέπει να γίνεται κατόπιν στοχευμένου προγράμματος, που να λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα (φυσική και κοινωνική) της συγκεκριμένης τοποθεσίας, καθώς και το είδος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη:
-Το ελάχιστο όριο ζωτικότητας της περιοχής, κάτω από το οποίο οι τοπικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού θα είναι ανεπαρκείς για την επανόρθωση της οικονομίας και την αναγέννηση της κοινωνικής ζωής.
-Το μέγιστο επιτρεπτό τουριστικό όριο, ώστε να αποφευχθεί η υπερεκμετάλλευση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, και να εξασφαλιστεί η προστασία τους και για τις μελλοντικές γενιές.

Επομένως, για την επιτυχία των αγροτουριστικών εγχειρημάτων, είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικού, αθλητικού, συνεδριακού, οικολογικού, θεματικών πάρκων), στις καθοριστικές πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στον προσδιορισμό και την προστασία των χρήσεων γης, στην ίση και δίκαιη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και στον σεβασμό του περιβάλλοντος και του παραδοσιακού τρόπου ζωής.

Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αγροτουριστικών μονάδων είναι η οικοσήμανση (eco-label), με τη χρήση της οποίας ενθαρρύνεται η υιοθέτηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό την απόκτηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων έναντι ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, και την προσέλκυση τουριστών με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση.

Εκτός αυτού, χρήσιμα είναι και τα οικολογικά εργαλεία οικονομικού περιεχομένου (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις), αλλά και ο περιβαλλοντικός (πράσινος) έλεγχος.

Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις και παρατηρήσεις για το θέμα του αγροτουρισμού, μέσα από τις τουριστικές εμπειρίες σας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορούμε άραγε να εφαρμόσουμε επιτυχημένες αγροτουριστικές πρακτικές άλλων χωρών σε εγχώριες αγροτουριστικές μονάδες και ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε;

Πηγή: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, Χ. Κοκκώσης – Π. Τσάρτας, εκδόσεις Κριτική, 2001
Διαβάστηκε 6117 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 20:15
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων »