Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Μαΐου 2014 17:22

Επιστήμονες ανακάλυψαν υπολείμματα φαρμακευτικών φυτών σε δόντια Νεάντερνταλ

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποξέσεις δοντιών δεκάδων χιλιάδων ετών δείχνουν ότι οι Νεάντερνταλ μασούσαν φαρμακευτικά φυτά για να αντιμετωπίζουν τις διαταραχές της υγείας τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών που διεξήγαγε χημική ανάλυση της οδοντικής πλάκας πέντε σετ δοντιών Νεάντερταλ, που ανασκάφηκαν στο εσωτερικό του σπηλαίου El Sidron στη βόρεια Ισπανία. Η έρευνα κατέδειξε ότι τα δόντια περιείχαν μικροσκοπικά κομμάτια φυτικού υλικού, καθώς και χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καπνό του ξύλου.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι Νεάντερνταλ έτρωγαν μαγειρεμένα φυτικά τρόφιμα που ήταν πλούσια σε άμυλο, και ίσως και ξηρούς καρπούς, χόρτα και πράσινα λαχανικά. Ένα εύρημα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Οι αποξέσεις από ένα άτομο, γνωστό ως Ενήλικας 4, περιείχαν χημικές ουσίες γνωστές ως αζουλένια και κουμαρίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται στην αχίλλεια και το χαμομήλι, δύο τύπους βοτάνων.

Η αχίλλεια ή αγριαψιθιά είναι ένα στυπτικό βότανο, που εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιείται για να καθαρίσει τις πληγές, όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, ή για την αντιμετώπιση της εσωτερικής αιμορραγίας, όταν τρώγεται. Το χαμομήλι μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό σήμερα ως ένα χαλαρωτικό τσάι, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι έχει θετική επίδραση στα κρυολογήματα, τους πονοκεφάλους, την εντερική δυσφορία και τις κράμπες εμμηνόρροιας. Και τα δύο είδη βοτάνων έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Νεάντερνταλ κατανάλωναν φαρμακευτικά φυτά. Τα ευρήματα – η μελέτη των οποίων βασίστηκε σε μία μέθοδο υψηλής τεχνολογίας ανάλυσης γνωστή ως πυρόλυση - αέρια χρωματογραφία - φασματομετρία μάζας, καθώς και η μελέτη των φυτικών μικροαπολιθωμάτων - δημοσιεύθηκε σε γερμανικό περιοδικό φυσικών επιστημών.

Οι Νεάντερνταλ είχαν μια ποικίλη και πλούσια διατροφή.  

Η χρήση φαρμακευτικών φυτών υποδηλώνει ότι οι Νεάντερνταλ είχαν μια εξελιγμένη γνώση του φυσικού τους περιβάλλοντος, η οποία περιελάμβανε τη δυνατότητα να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν ορισμένα φυτά για την θρεπτική τους αξία και για αυτοθεραπεία. Ενώ το κρέας ήταν σαφώς σημαντικό, η έρευνα καταδεικνύει ότι η δίαιτά τους ήταν ακόμη πιο περίπλοκη απ’ ό,τι υποθέταμε ως τώρα.

Θα ήταν πραγματικά παράλογο οι Νεάντερνταλ να μασούν φυτά χωρίς αυτά να έχουν κάποια θρεπτική αξία. Γνωρίζουμε ότι οι Νεάντερνταλ έβρισκαν αυτά τα φυτά πικρά, οπότε τα φυτά πρέπει να είχαν επιλεγεί για άλλους λόγους, κι όχι για τη γεύση τους. Ακόμη και οι χιμπατζήδες και άλλα ζώα μασούν φυτά που έχουν φαρμακευτικές επιδράσεις. Γιατί να μην έκαναν το ίδιο και οι Νεάντερνταλ;

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η πιο πιθανή χρήση των φυτών είναι η αυτοθεραπεία, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των ανώτερων πρωτευόντων και πολλών άλλων ζώων. Έτσι έχουμε ένα συμπεριφορικό πλαίσιο για τη χρήση αυτή.Πού είναι το βόειο κρέας;

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι Νεάντερνταλ έτρωγαν κρέας και έκαναν βαριά διατροφή, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα δεν έδειξε κανένα στοιχείο κατανάλωσης κρέατος στα δόντια που αναλύθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι συγκεκριμένοι Νεάντερνταλ ήταν χορτοφάγοι. Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων θα μπορούσε να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο διατηρήθηκαν οι χημικές ουσίες στα δόντια ή θα μπορούσε να δείχνει ότι οι Νεάντερνταλ προσάρμοσαν τη διατροφή τους σε εποχιακές αλλαγές ή μεταναστευτικές συνήθειες.

Τα Νεάντερνταλ ξαδέρφια μας εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη τουλάχιστον 300.000 χρόνια πριν, αλλά εξαφανίστηκαν περίπου πριν από 24.000 χρόνια. Οι Νεάντερνταλ των οποίων τα δόντια εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν μέρος μιας κοινότητας τουλάχιστον 13 ατόμων, που ζούσαν στο σπήλαιο El Sidron κάπου μεταξύ 47.300 και 50.600 χρόνια πριν.

«Το El Sidron μας επέτρεψε να διώξουμε πολλές από τις προκαταλήψεις που είχαμε για τους Νεάντερνταλ», δήλωσε ο Antonio Rosas του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Μαδρίτη. «Χάρη σε προηγούμενες μελέτες, γνωρίζουμε ότι φρόντιζαν τους αρρώστους, έθαβαν τους νεκρούς τους και διακοσμούσαν τα σώματά τους. Τώρα έχει προστεθεί μια άλλη διάσταση, που σχετίζεται με τη διατροφή τους και την αυτοθεραπεία».
Διαβάστηκε 4644 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Μαΐου 2014 17:44
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.