Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 16:00

Pax Herbals: Το πορτραίτο ενός ολοκληρωμένου βοτανικού νοσοκομείου

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κάποιες φορές μια όμορφη πρωτοβουλία έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Έτσι έγινε και με την καινοτόμο μονάδα φροντίδας υγείας στη Νιγηρία, που συντέλεσε στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αλλοπαθητικής και ομοιοπαθητικής ιατρικής και στον καθορισμό ενός ισχυρού προηγούμενου για τη μελλοντική πραγματικότητα της ολιστικής ιατρικής. Καθώς η φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής αναπτύσσεται μακριά από το ιατρο-κεντρικό πρότυπο και στρέφεται προς ολιστικά πρωτόκολλα με επίκεντρο τον ασθενή, είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι σε μια αφρικανική χώρα μπορεί να παρασχεθεί ολοκληρωμένη φροντίδα σε επίπεδο που θα ζήλευε ακόμη και η Δύση.

Είμαι ενθουσιασμένη που θα μοιραστώ μαζί σας την ιστορία του πρώτου «βοτανικού» νοσοκομείου του κόσμου: του Pax Herbals.
Το Νοσοκομείο Pax Herbals βασίστηκε σε μια ιδέα του Anselm Adodo, ανθρωπολόγου, εθνοβοτανολόγου, ιατρικού κοινωνιολόγου και οραματιστή της υγείας - μια αληθινού λόγιου από κάθε άποψη. Ο Adodo είναι ειλικρινής και εμπνευσμένος πρωτοπόρος της ολιστικής ιατρικής. Έχει εργαστεί εκτενώς σε εναλλακτικές και επιστημονικές κοινότητες για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη ιατρική. Νιώθει ευγνωμοσύνη όταν καλείται να δώσει πληροφορίες σε ενδιαφερόμενο κόσμο για το πώς λειτουργεί αυτό το μοναδικό νοσοκομείο. Ο Adodo πιστεύει ότι αυτό που διαχωρίζει αυτό το σώμα των γνώσεων που αναφέρεται ως «παραδοσιακή ιατρική» από τη «σύγχρονη ιατρική» είναι το γεγονός ότι η τελευταία στηρίζεται στην επιστήμη, ενώ η πρώτη σε πρακτική εμπειρία. Όσο η επιστήμη εξακολουθεί να αποτελεί στενή έννοια, η παραδοσιακή ιατρική θα παραμείνει εν πολλοίς απαρατήρητη. Η πτυχή της παραδοσιακής ιατρικής που ασκείται στο Νοσοκομείο είναι η λογική ιατρική, δηλαδή μια ιατρική επιστημονική, ορθολογική, ολιστική, ερευνητικού προσανατολισμού και τεκμηριωμένης προσέγγισης στο φυτικό φάρμακο.Το Νοσοκομείο Pax Herbals είναι μια άνευ προηγουμένου ολοκληρωμένη εγκατάσταση, που στελεχώνεται από μια μοναδική διεπιστημονική ομάδα ειδικών ιατρών - Γυναικολόγοι, Ογκολόγοι, γενικοί ιατροί, Αιματολόγοι, Χειρούργοι, φαρμακοποιοί, βοτανολόγοι, Ομοιοπαθητικοί, βελονιστές, χειροπράκτες - όλοι συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να βρουν την υγεία τους, όλοι είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση φυτικών φαρμάκων και όλες οι ιατρικές ειδικότητες τηρούν τα πρωτόκολλα θεραπείας του Νοσοκομείου. Είναι ένα πραγματικό νοσοκομείο, με μια ευρύχωρη αίθουσα αναμονής, πολλαπλές πτέρυγες για διάφορες ασθένειες, και ειδικευμένα διαγνωστικά εργαστήρια. Οι νοσηλευτές και το προσωπικό βρίσκονται στο νοσοκομείο όλο το 24ωρο.Χάρη στην αντίληψη ότι τα φυτά είναι οι φαρμακευτικές δεξαμενές της ανθρωπότητας, το Νοσοκομείο έχει αναπτύξει ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα, που προσανατολίζεται στην αναγνώριση, τη διατήρηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη των αφρικανικών φαρμακευτικών φυτών. Για το σκοπό αυτό, διαθέτει ένα ερευνητικό εργαστήριο, μια συλλογή ξηρών βοτάνων στην οποία καταγράφονται τα φαρμακευτικά φυτά της Νιγηρίας, ώστε να γίνεται ορθή ταυτοποίηση και τη διατήρησή τους, και ένα κέντρο φαρμακοεπαγρύπνησης, που επιτρέπει στους ασθενείς να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες σε οποιαδήποτε φυτική συνταγή.Το Νοσοκομείο Pax Herbals λειτούργησε για πρώτη φορά το 1996, έξω από ένα μοναστήρι, ως κλινική δύο δωματίων και διαθέτει πλέον προσωπικό 150 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και 50 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, όντας ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Νιγηρία. Για τη Νιγηρία, που εξακολουθεί να είναι μια φτωχή χώρα του τρίτου κόσμου, αυτό δεν είναι μικρό θέμα. Το νοσοκομείο συνεχίζει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτόνομο, και προσδοκά να μεταφερθεί σε ένα μεγαλύτερο χώρο όπου φιλοδοξεί να ιδρύσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα βοτανικής ιατρικής, αναβαθμιζόμενο και σε εκπαιδευτικό κέντρο.

Η ύπαρξη αυτού του νοσοκομείου λειτουργεί ως φάρος ελπίδας για όσους ασχολούνται με τη δημιουργία ενός νέου προτύπου υγείας που βασίζεται στη χρήση φυτικών φαρμάκων σε καθαρή ανόθευτη μορφή. Δείχνει ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένα διεπιστημονικό νοσοκομείο που είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο στο φυτικό φάρμακο, και ότι με το σωστό συνδυασμό οράματος και επιμονής, μπορεί να ευδοκιμήσει μια πραγματικά αξιοσημείωτη προσπάθεια. Όταν ο Adodo ρωτήθηκε αν έχει κάποια συμβουλή για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλα μέρη του κόσμου, άφησε να εννοηθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους με μια ολοκληρωμένη επίσκεψη σε υφιστάμενα παρόμοια νοσοκομεία. Αλλά επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη το αυταρχικό καθεστώς της παραδοσιακής ιατρικής πρακτικής και την τάση καταστολής της φυσικής ιατρικής. Δεν είναι γραφτό να γίνει εύκολα έτσι κι αλλιώς. Σπάνια το ξεκίνημα μιας επανάστασης είναι εύκολη υπόθεση…


Διαβάστηκε 4899 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 16:27
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.