Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 18:12

Sapooni

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η μυρωδιά του σαπουνιού καθώς μπαίνω στο σπίτι είναι υπέροχη, όπως άλλωστε και η τοποθεσία του σπιτιού.
Η Jo μού δείχνει το μικροσκοπικό εργαστήρι της που είναι γεμάτο με σαπούνια φτιαγμένα με κάθε συνταγή που θα μπορούσε να σκεφτεί.
Έχουμε θέα τον ποταμό Tamar (νοτιοδυτική Αγγλία) και μιλάμε για την επιχείρηση.
Sapooni είναι μια ελληνική λέξη, αλλά και μια ιδέα που σχηματίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια.
Η Jo και η μητέρα της ζούσαν στην Κορνουάλη στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, όπου διατηρούσαν μια παμπ.
Όταν η Jo γέννησε την κόρη της αποφάσισε να πουλήσει την παμπ και έκανε διάφορες εθελοντικές εργασίες στην περιοχή.
Η οικογένεια τότε αποφάσισε ότι ήθελε μια αλλαγή σκηνικού και ενώ προγραμμάτισε να παραμείνει στην Κύπρο για ένα χρόνο, επέστρεψε στην Κορνουάλη τέσσερα χρόνια αργότερα.
Η Jo εξηγεί:
"Όταν ήμασταν στην Κύπρο για διακοπές αγόρασα ένα σαπούνι και ήταν αηδιαστικό. Όταν του έριξα νερό έγινε μια άμορφη μάζα, δεν είχε αφρό και καμία μυρωδιά. Όταν αργότερα μετακομίσαμε στην Κύπρο άρχισα να φτιάχνω το δικό μου σαπούνι. Συνήθιζα να πηγαίνω σε ένα ελαιοτριβείο μερικά χωριά μακριά από την περιοχή όπου ζούσαμε. Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου κρατούσε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για μένα - στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - δηλαδή αυτό που βγαίνει από την πρώτη πίεση στον καρπό της ελιάς, και τα κατάλοιπα πετιούνται. Όταν γυρίσαμε στην Αγγλία το περασμένο καλοκαίρι, αποφάσισα να συνεχίσουμε την επιχείρηση εδώ, ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης."
Η Jo κατάφερε να δημιουργήσει την επιχείρησή της με τη βοήθεια της Oxford Innovation (Κέντρο Επιχειρήσεων και Καινοτομίας της Οξφόρδης). Ορίστηκε για κείνη ένας σύμβουλος επιχειρηματικότητας και είχε την υποστήριξη και την καθοδήγηση άλλων επιχειρήσεων για να ξεκινήσει το Sapooni. Τώρα η επιχείρηση σαπουνιού αποτελεί μια οικογενειακή υπόθεση.
Λέει: "Ο σύζυγός μου δεν εργάζεται με πλήρες ωράριο, αλλά βοηθάει. Έχει γνώσεις στους υπολογιστές κι έτσι βοηθά με την ιστοσελίδα. Η μαμά μου ασχολείται με τη συσκευασία και βοηθά στις εκθέσεις. Τα παιδιά βοηθούν κι αυτά, έτσι ώστε πραγματικά όλοι εμπλεκόμαστε με κάποιο τρόπο".
Παρόλο που οι γονείς και συγγενείς της Jo και του συζύγου της είναι ηλικιωμένοι, και οι δύο οικογένειες είναι πρόθυμες να ασχοληθούν με τις προμήθειες για την παραγωγή των σαπουνιών. Τους προμηθεύουν με προϊόντα, όπως τσάι, μπύρα, πηλό, μέλι και φύκια.
Η ίδια λέει: «Οι άνθρωποι προτιμούν τα προϊόντα που προέρχονται από τον τόπο τους. Γι΄αυτό μεριμνώ ιδιαίτερα για την προέλευση των συστατικών των σαπουνιών. Θέλουν να ξέρουν ότι δεν έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά, δεν έχουν διανύσει πολλά αεροπορικά μίλια για να φτάσουν ως αυτούς και έχουν ένα χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Έχουμε μέλισσες στον κήπο μας και η κυρία που με προμηθεύει με μέλι έχει κυψέλες που δεν απέχουν πολύ από δω, έτσι θέλω να πιστεύω ότι το μέλι που χρησιμοποιώ στα σαπούνια και συνεπώς και η φροντίδα του δέρματος προέρχεται από τα λουλούδια στο κήπο. Η πτυχή της τοποθεσίας είναι πολύ σημαντική από επιχειρηματική άποψη".
Μία από τις τελευταίες δημιουργίες της Τζο, που σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία μεταξύ των πελατών της, είναι η σειρά προϊόντων της με φύκια. Η συνταγή γεννήθηκε όταν η Jo είχε μια δημιουργική συνεδρία και κάθισε και έγραψε μια λίστα με όλους τους τοπικούς παραγωγούς με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί. Είχε συνομιλίες με τους Tim και Caro, ιδρυτές της Εταιρείας Φυκιών της Κορνουάλης.
"Αν πρόκειται για πιστοποιημένα συστατικά τροφίμων μπορώ να τα χρησιμοποιήσω. Έχω μια σειρά από προϊόντα φυκιών. To νέο μου προϊόν είναι ένα scrub (απολεπιστικό) προσώπου και σύντομα βγαίνει στην αγορά και ένα scrub σώματος. Ήξερα ότι τα φύκια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, αλλά δεν ήξερα περισσότερα και οι Caro και Tim με εκπαίδευσαν σε πολλά και διαφορετικά είδη φυκιών. Το σαπούνι είναι πολύ πικάντικο - ειδικά όταν το έχουμε μόλις φτιάξει. Μυρίζει όπως ένας περίπατος κατά μήκος μιας παραλίας που καλύπτεται από φύκια και διατηρεί το άρωμα αυτό για λίγες μέρες. Περιέχει πάνω από 40 μέταλλα και βιταμίνες που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος. Έχω πιθανόν 400 κομμάτια αυτή τη στιγμή στο εργαστήριο".
Η Jo χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ποικιλιών Bladderwrack, Kombu, Dulce, Nori και θαλάσσιου μαρουλιού στη νέα σειρά προϊόντων της.
Δεν έχει ακόμη κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας, και η οικογενειακή επιχείρηση αποδεικνύεται μια τεράστια επιτυχία, όχι μόνο στο Saltash Κορνουάλης, που εδρεύει, αλλά ακόμη πιο μακριά.
Η εργατική φύση και η χαλαρή στάση της Τζο την έχει κάνει την τέλεια επιχειρηματία και η σχέση της με τους τοπικούς παραγωγούς έκανε το Sapooni την ιδανική εταιρεία. Λέει: "Δεν ξέρω πού πραγματικά θέλω να φτάσει η επιχείρηση. Απολαμβάνω τη στιγμή κι όπου βγει. Απολαμβάνω το ταξίδι και θα δούμε πού θα πάει. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια καλή, επιτυχημένη επιχείρηση. Δεν θέλω να γίνει ένα τέρας, δε χρειάζομαι μια τεράστια επιχείρηση, αλλά μια επιχείρηση βιώσιμου μεγέθους που να απασχολεί λίγα άτομα. Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο αν δεν απολάμβανα την επιχείρησή μας, αλλά μου αρέσει αυτό που κάνω. Δεν είναι δουλειά για μένα, πραγματικά μου αρέσει να κάνω σαπούνι."
Τα σαπούνια της Τζο διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της: www.sapooni.com


Τι μας προσφέρουν τα σαπούνια φυκιών:Όταν κολυμπάμε στη θάλασσα συνήθως δε θέλουμε να έρθει το δέρμα μας σε επαφή με τα μακριά, γλοιώδη φύλλα των φυκιών.
Κατά ειρωνικό τρόπο όμως, το σαπούνι φυκιών λειτουργεί πολύ καλά για τον καθαρισμό του σώματος και την αναζωογόνηση του δέρματος.

ΑπολέπισηΕνώ τα φύκια είναι περισσότερο διαδεδομένα στην αγορά ως συσκευασμένα βιταμινούχα τρόφιμα, το σαπούνι φυκιών μπορεί να βοηθήσει στην απολέπιση και να θρέψει το δέρμα μας. Καθαρίζει το σώμα, όπως κάνουν τα παραδοσιακά σαπούνια, και απολεπίζει το δέρμα. Τα κομμάτια φυκιών μέσα στο σαπούνι απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, αποκαλύπτοντας το νεότερο δέρμα από κάτω, αποσυμφορούν τους πόρους και μειώνουν τα ξεσπάσματα της ακμής. Η απολέπιση ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και ανανεώνει την εμφάνισή του.

Απαλό για το δέρμα  Ακόμα κι αν κάνει απολέπιση, το σαπούνι φυκιών δεν ξηραίνει το δέρμα. Σε γενικές γραμμές, τα σαπούνια φυκιών είναι όλα φυσικά, και δεν περιέχουν τεχνητές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους χρήστες.

Θρέψη  Τα φύκια περιέχουν πολλά ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που μπορούν να θρέψουν το δέρμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απολέπισης, αφήνοντας το δέρμα υγιές και τονωμένο. Περιέχουν βιταμίνες Α1, Β2, Β6, Β12, και μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Προστασία των ζώωνΤα παραδοσιακά σαπούνια γίνονται με ζωικά λίπη που αντιδρούν με ένα διάλυμα αλυσίβας για να δημιουργήσουν μια ένωση καθαρισμού.
Τα σαπούνια φυκιών δεν γίνονται με ζωικά λίπη, αλλά με ανάμιξη λιπών φυτικού ελαίου με φύκια. Αυτό μπορεί να τα κάνει μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που προτιμούν να μην χρησιμοποιήσουν ζωικά προϊόντα ή σύνθετες χημικές ουσίες.

Λοιπά οφέληΑν και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα σαπούνια φυκιών βοηθούν στην απώλεια λίπους και μειώνουν την κυτταρίτιδα και τις ραγάδες, υπάρχει μικρή επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, κι αν υπάρχει μια τέτοια επίδραση, αυτή θα είναι ελάχιστη, και μόνο μετά από παρατεταμένη χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες:
 http://www.phycology.gr/gr/
Διαβάστηκε 3588 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 08:14
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AromaFarm