Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 12:12

Κι όμως είναι χωματερές!

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)Οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο περιζήτητα ακίνητα - φιλέτα στον κόσμο. Ακόμη και ένας φανατικός της ανακύκλωσης είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός μέρους των σκουπιδιών που εναποτίθενται στους χώρους υγειονομικής ταφής. Είναι μια παρενέργεια της σύγχρονης ανθρώπινης ζωής. Αλλά οι χώροι αυτοί δεν είναι απαραίτητα βρώμικοι και δύσοσμοι. Πάρτε για παράδειγμα αυτούς τα δέκα πρώην σωρούς σκουπιδιών στους οποίους σήμερα κυριαρχεί το πράσινο και η ποικιλότητα της άγριας πανίδας.

Pulau SemakauΑυτό το νησί στα ανοικτά της νότιας ακτής της Σιγκαπούρης ήταν παλιά ψαροχώρι. Η κυβέρνηση απομάκρυνε τους ψαράδες κατοίκους του, και το Pulau Semakau έγινε χωματερή για τα απορρίμματα της πόλης μετά την αποτέφρωσή τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 κατασκευάστηκε μια αδιαπέραστη επένδυση γύρω από την αποθηκευμένη τέφρα και η περιοχή μετατράπηκε σε υδροβιότοπο. Υπάρχει ένας κοραλλιογενής ύφαλος στα ανοικτά των ακτών που σφύζει από θαλάσσια ζωή, ενώ τα πουλιά και η μαγκρόβια βλάστηση συμπληρώνουν τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Semakau, αλλά οφείλετε να γνωρίζετε ότι όποιος πατάει το πόδι του στο νησί πρέπει να συνοδεύεται από έναν εκπαιδευμένο οδηγό, προκειμένου να διατηρηθούν τα φυσικά ενδιαιτήματα.

Tifft, BuffaloΑυτό το πάρκο απέχει τρία μίλια από το κέντρο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Είναι χτισμένο πάνω σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Έχει έκταση 264 στρέμματα και αποτελεί καταφύγιο για τα πουλιά, τα ελάφια, τα ψάρια και τα άλλα πλάσματα του βάλτου. Επιτρέπεται το ψάρεμα, αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες είναι παρατηρητές πουλιών, φωτογράφοι ή άνθρωποι που κάνουν απλά μια βόλτα στο πάρκο, που βρίσκεται σε μια πολύ βολική τοποθεσία. Το Tifft δεν είναι μόνο χώρος αναψυχής, αλλά παρέχει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την προστασία της φύσης και του οικοσυστήματος.

Mount Trashmore, Virginia BeachΑυτός ο λόφος είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένος από συμπαγή απορρίμματα που είναι καλυμμένα με καθαρό χώμα. Η τοποθεσία είναι καλά σχεδιασμένη και περιλαμβάνει χώρους αναψυχής, όπως ένα γήπεδο μπάσκετ, skate park και χώρο για πικνίκ. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πάρκα αυτής της λίστας, το Trashmore δεν είναι οικοσύστημα. Ωστόσο, ο ευρηματικός σχεδιασμός του το καθιστά έναν σχεδόν αυτάρκη κήπο χαμηλών απαιτήσεων σε νερό και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα στη Βιρτζίνια Μπιτς.

Bukit Tagar, MalaysiaΣε αντίθεση με τις άλλες περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το Bukit Tagar εξακολουθεί να λειτουργεί ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ωστόσο, εκτός από εξοπλισμό και εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, στην περιοχή υπάρχει αφθονία και φυσικών στοιχείων. Καλαμιώνες χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των στραγγισμάτων και καθιστούν την τακτική διαδικασία καθαρισμού πιο αποτελεσματική, ενώ πολλά τροπικά πουλιά ζουν μέσα και γύρω από το χώρο υγειονομικής ταφής.

Millennium Park, MassachusettsΑυτό το πάρκο 100 στρεμμάτων περιλαμβάνει μονοπάτια έξι μιλίων και προσφέρει υπέροχη θέα στο κέντρο της Βοστώνης. Αν και η περιοχή δεν φημίζεται για τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία της, είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του δημάρχου Thomas Menino, και η δημιουργία της ήταν η προτεραιότητά του αμέσως μόλις ανέλαβε τη δημαρχία το 1993. Η δημιουργία του Millennium Park σε έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής που έκλεισε το 1994, ήταν το πρώτο βήμα στη μακρά πορεία που έχει κάνει η Βοστώνη ώστε να καταφέρει να καταστεί μία από τις πιο πράσινες πόλεις στις ΗΠΑ σήμερα.

Chambers Gully, AustraliaΤο Chambers Gully στα προάστια της Αδελαΐδας χρησιμοποιούταν ως χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων της περιοχής. Ο χώρος αυτός αποκαταστάθηκε και διαμορφώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντές, κι αυτό τον καθιστά μοναδικό σε σχέση με τους άλλους σε αυτή τη λίστα, οι οποίοι ως επί το πλείστον δημιουργήθηκαν με κυβερνητικά κεφάλαια. Τώρα η γη αυτή αποτελεί καταφύγιο για την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των κοάλα, τα οποία απαντώνται συχνά να σκαρφαλώνουν στους πολλούς ευκαλύπτους του πάρκου.

Hiriya, IsraelΤο Hiriya είναι μια άψογα σχηματισμένη γεωγραφική κατασκευή νότια του Τελ Αβίβ και είναι η πρώτη ορατή από ψηλά. Όποιος φτάνει στο αεροδρόμιο Ben Gurion θα δει το ανάχωμα από τον αέρα. Η περιοχή είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής στη Μέση Ανατολή. Το Hiriya βρίσκεται στο μέσο της διαδικασίας αναμόρφωσής του, που ξεκίνησε το 2001. Όταν ολοκληρωθεί, ο χώρος υγειονομικής ταφής θα γίνει μέρος μιας τεράστιας φυσικής περιοχής που είναι γνωστή ως Ayalon Park. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και θα κάνει την περιοχή ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του κόσμου.

Sai Tso Wan, Hong KongΑυτή η περιοχή αναψυχής πολλαπλών χρήσεων στο Χονγκ Κονγκ είναι το πρώτο πάρκο της πόλης χτισμένο στην κορυφή αποβλήτων. Μεγάλη φροντίδα δόθηκε για τη σφράγιση των αποβλήτων από την πράσινη πλέον επιφάνεια του εδάφους. Εκτός των γηπέδων πολλαπλών χρήσεων, αυτή η περιοχή έχει επίσης μια παιδική χαρά αλλά και σημεία για πικ-νικ. Βρίσκεται στην περιοχή Lam Tin του Χονγκ Κονγκ, και έχει συμβάλει στην αναβάθμιση της γειτονιάς αυτής. Το πάρκο έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του πράσινου κινήματος του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, στο πάρκο έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, καθώς και ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού.

Freshkills Park, New YorkΌταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Freshkills Park θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, το έργο θα χρειαστεί περισσότερο από 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να μοιάζει απογοητευτικό, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι η έκταση που θα καλύπτει το πάρκο είναι ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στις ΗΠΑ, πάνω στον οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο, η τόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι απολύτως κατανοητή.

Cesar Chavez Park, BerkeleyΑυτό το παραθαλάσσιο πάρκο χτίστηκε στην κορυφή ενός από τους μεγαλύτερους χώρους υγειονομικής ταφής του Κόλπου της Καλιφόρνιας. Οι εκτεταμένοι χλοοτάπητες και οι χώροι αναψυχής είναι σίγουρα απολαυστικοί, αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες απλά έρχονται για να απολαύσουν το υπέροχο παραθαλάσσιο τοπίο. Πρόκειται για το μικρότερο πάρκο της λίστας, αλλά σημαντικότατο καταφύγιο άγριας ζωής. Η περιοχή των υγροτόπων προσδίδει πρόσθετη οικολογική αξία στο πάρκο. Το μήκους 1,5 μιλίου κυκλικό μονοπάτι περιδιαβαίνει ολόκληρο το πάρκο και επιτρέπει στους επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από το ποικιλόμορφο τοπίο.

Διαβάστηκε 6648 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 16:55
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μοναστηριακή διατροφή