Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 18:23

Έναρξη επιχείρησης με κεφάλαιο συγγενών και φίλων

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αύξηση του κεφαλαίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Ειδικά όταν πρόκειται για την έναρξη μιας επιχείρησης από το μηδέν. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντληθούν κεφάλαια από μια καθιερωμένη επιχείρηση στην αγορά από το να αντληθούν κεφάλαια κατά τον χρόνο εκκίνησης της επιχείρησης.


Δεδομένου ότι η ανάγκη για το κεφάλαιο είναι μια πρόκληση που αγχώνει όλους τους επιχειρηματίες, αφιερώνουμε το παρόν άρθρο για να σας προτείνουμε τρόπους άντλησης κεφαλαίων εκκίνησης για την έναρξη της επιχείρησής σας από την οικογένεια και τους φίλους, που συνήθως αποτελούν την πρώτη λύση για τους νέους επιχειρηματίες.

Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι για την αύξηση κεφαλαίου εκκίνησης, αλλά ας πάρουμε μια ιδέα για το πώς μπορούν να βοηθήσουν συγγενείς και φίλοι.

Η άντληση κεφαλαίου εκκίνησης (seed capital) από την οικογένεια και τους φίλους σας συμβαίνει να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους εύρεσης χρηματοδότησης που οι επιχειρηματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν, αλλά αν γίνει κάποιο λάθος; Αν κάτι πάει στραβά μπορεί ακόμα και να καταστραφεί η υπάρχουσα σχέση που έχετε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Η αύξηση του κεφαλαίου από την οικογένεια και τους φίλους είναι αρκετά εύκολη αν κάνουμε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες, ακόμα και σημερινοί δισεκατομμυριούχοι, παραδέχονται ότι ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους με κεφάλαια προερχόμενα από οικογένεια και φίλους. Παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων επιχειρηματιών είναι οι: Richard Branson, Bill Gates, Berry Gordy, John Johnson, Ingvar Kamprad, Ορζί Uzor Kalu, Aliko Dangote, Li Ka Shing, Howard Hughes κλπ.

Εάν αυτοί οι διάσημοι επιχειρηματίες μπόρεσαν να ξεκινήσουν με επιτυχία μια επιχείρηση από το μηδέν με αρχικό κεφάλαιο από την οικογένεια και τους φίλους, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν μπορείτε να το κάνετε κι εσείς. Ας δούμε πώς.

1. Προετοιμαστείτε για μια πιθανή απογοήτευση από τον τρόπο αντιμετώπισης του σχεδίου σας από τα προσφιλή σας πρόσωπα.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα αγαπημένο σας πρόσωπο λέει όχι στο επιχειρηματικό σχέδιό σας; Πώς θα αισθανόσασταν αν το περιγελούσε; Πριν λοιπόν προσπαθήσετε να αντλήσετε κεφάλαια από την οικογένεια και τους φίλους, πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την απόρριψη. Στην πραγματικότητα, είμαστε προετοιμασμένοι για την απογοήτευση, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από ένα αγαπημένο πρόσωπο. Να είστε προετοιμασμένοι να δεχθείτε ψύχραιμα μια πιθανή απόρριψη του σχεδίου σας από τους δικούς σας, ώστε να διαφυλάξετε τις μεταξύ σας σχέσεις.

Μπορεί να έχετε μερικές άριστες επιχειρηματικές ιδέες, να είστε ενθουσιασμένος με την αποφασιστικότητά σας, να έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια για το πώς να οικοδομήσουμε μια επιχείρηση.

Με ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού για την έναρξη μιας επιχείρησης, μοιράζεστε το επιχειρηματικό σχέδιο μου με τους γονείς σας. Όμως, αντί να πάρετε μια λέξη ενθάρρυνσης, βρίσκεστε αντιμέτωποι με το σκληρό βλέμμα του πατέρα σας, που ισχυρίζεται ότι είστε ακόμα παιδί και σας συμβουλεύει να συνεχίσετε τις σπουδές σας.

Είστε πολύ απογοητευμένοι και ενοχλημένοι. Μετά από όλη την προσπάθεια και το χρόνο μου περάσατε για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας, ο πατέρας σας είχε το θράσος να σας αποκαλέσει ανίκανους. Νιώθετε σα να σας έδωσε μια γροθιά στο πρόσωπο με την αμφισβήτηση των ικανοτήτων σας. Πώς θα είναι στο εξής οι σχέσεις σας;

Οι νέοι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο στην πλειοψηφία τους έχουν περάσει από παρόμοια εμπειρία. Μην πάρετε την απόρριψη προσωπικά. Είναι ο κανόνας στον κόσμο των επιχειρήσεων.

2. Χτίστε την αξιοπιστία σας.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πάρετε την οικονομική υποστήριξη που χρειάζεστε; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η "αξιοπιστία".

Τι γνωρίζει για το σχέδιό σας η οικογένειά σας; Πώς είναι οι σχέσεις σας; Μπορεί να σας εμπιστευτεί; Έχετε χειριστεί στο παρελθόν μια σοβαρή υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας; Πώς ζείτε τη ζωή σας; Αποτελείτε «κεφάλαιο» ή «βάρος» για εκείνους; Υπάρχουν συνήθειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για τις φιλοδοξίες σας;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε πριν προσπαθήσετε να αντλήσετε κεφάλαια από την οικογένεια και τους φίλους. Κανείς δεν θέλει να δώσει χρήματα σε έναν αναξιόπιστο και ανεύθυνο φίλο ή συγγενή.

Αν δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας και του τρόπου που ξοδεύετε τα χρήματά σας, τότε είναι καιρός να αλλάξετε και να επανεξετάσετε το μοτίβο της ζωής σας, διότι μια κακή συνήθεια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να συγκεντρώσετε χρήματα από την οικογένεια και τους φίλους. Να θυμάστε ότι εκείνοι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας και ξέρουν προσωπικά πράγματα που κανείς επενδυτής ή χρηματοδότης δεν θα μάθει ποτέ.

3. Βρείτε ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο.

Διαμορφώστε στο μυαλό σας μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησής σας, σα να επρόκειτο να απευθυνθείτε σε τράπεζα για να λάβετε δάνειο. Το γεγονός ότι προσφεύγετε στην οικογένεια και τους φίλους δεν αναιρεί την υποχρέωσή σας να περιγράψετε επακριβώς τι ακριβώς σχεδιάζετε να κάνετε.

Μην προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα χρήματα χωρίς ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν έχει σημασία πόσο πολύ σας αγαπούν, θα εξακολουθούν να θέλουν να γνωρίζουν για ποιο λόγο χρειάζεστε τα χρήματα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να μοιραστείτε τις λεπτομέρειες του επιχειρηματικού σχεδίου σας μαζί τους. Τουλάχιστον αξίζει να πάρουν μια γενική εικόνα. Κατανοήστε τα σχέδιά σας σαν τις παλάμες των χεριών σας, ειδικά όταν προέρχεστε από οικογένεια επιχειρηματιών και ειδημόνων. Εάν το σχέδιό σας φαίνεται πολύ επιφανειακό ή ακατανόητο, μπορεί να σας αρνηθούν την οικονομική υποστήριξη που χρειάζεστε. Προτού μοιραστείτε το επιχειρηματικό σας σχέδιο με την οικογένεια και τους φίλους σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε φροντίσει αρκετά γι’ αυτό και μεριμνήστε να βρίσκεστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τις απορίες των δικών σας.

4. Έχετε μια καλή ιστορία να πείτε.

Να έχετε μια καλή ιστορία να πείτε για την υποστήριξη του επιχειρηματικού σας σχέδιο και των προθέσεών σας. Το γεγονός ότι προσπαθείτε να αντλήσετε κεφάλαια από την οικογένεια και τους φίλους σας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους θεωρούμε δεδομένους. Παρουσιάστε την ιδέα σας με επισημότητα και διανθίστε την με μια καλή ιστορία.

Πώς να αναπτύξετε την επιχειρηματική σας ιδέα; Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας σας; Πόσο βιώσιμη είναι η ιδέα σας; Προσπαθήστε να μοιραστείτε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα με την οικογένεια και τους φίλους σας, διότι έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι ακούν τις ιστορίες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μοιραστείτε μαζί τους μια ιστορία που αφορά το επιχειρηματικό σας σχέδιο.

5. Επιλέξτε τους στόχους σας.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για την άντληση κεφαλαίων από την οικογένεια και τους φίλους είναι αυτός: Μη «ζαλίζετε» την οικογένειά σας με περιττές λεπτομέρειες. Επιλέξτε ορισμένα σημεία που κατά τη γνώμη σας «ταιριάζουν» με την προσωπικότητα αυτών στους οποίους απευθύνεστε και προσαρμοσμένα στο μοτίβο της ζωής τους.

Για παράδειγμα, προσπαθώ να πείσω τον μπαμπά μου να επενδύσει στην επιχειρηματική ιδέα μου. Είμαι σωστά προετοιμασμένος, γιατί ο μπαμπάς μου είναι αυστηρό άτομο που γνωρίζει τα θεμελιώδη θέματα των επιχειρήσεων, κι όταν πρόκειται να επενδύσει χρήματα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, και ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά του.

Έτσι, πρέπει να είμαι ευθύς και σαφής στη συζήτηση μαζί του και για να τα καταφέρω παρακολούθησα μαθήματα σχετικά με τις προκλήσεις που εμπλέκονται στην άντληση κεφαλαίων.

Ο τρόπος που πρέπει να πλησιάζετε κάθε μέλος της οικογένειας είναι διαφορετικός. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις για ανθρώπους με διαφορετικές αξίες. Το να ανακαλύψουμε τι μπορεί να προσελκύσει έναν επενδυτή είναι πραγματικά μια πρόκληση.

6. Πουλήστε τον εαυτό σας.

Το επόμενο κλειδί για την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου εκκίνησης από την οικογένεια και τους φίλους είναι η ικανότητά σας να πωλήσετε τον εαυτό σας. Γιατί θα πρέπει η οικογένεια και οι φίλους σας να σας δώσουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματά τους; Πώς θα βεβαιωθούν ότι θα τα χρησιμοποιήσετε με σύνεση κι ότι δεν θα εξαπατηθούν; Αν έχετε ήδη αποτύχει σε ένα προηγούμενο σχέδιο, γιατί θα πρέπει να σας δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτό;

7. Ρωτήστε για τα χρήματα.

Αν τα προηγούμενα βήματα ολοκληρωθούν με επιτυχία, τότε θα πρέπει να κάνετε το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα και να ζητήσετε τα χρήματα. Πριν ζητήσετε τα χρήματα, θα πρέπει να έχετε οριστικοποιήσει τα σχέδιά σας και να έχετε αποφασίσει το ακριβές ποσό. Τίποτα δεν ενοχλεί περισσότερο από έναν επιχειρηματία που έχοντας παρουσιάσει το επιχειρηματικό σχέδιό του, όταν ερωτάται πόσο κεφάλαιο χρειάζεται, στέκεται άφωνος ή αβέβαιος.

Ως τελική παρατήρηση, θυμηθείτε ότι το μυστικό κλειδί για την άντληση των κεφαλαίων εκκίνησης από οποιαδήποτε πηγή είναι η δημιουργικότητα, η εις βάθος κατανόηση του επιχειρηματικού σχεδίου και μια καλή παρουσίαση. Τότε θα είστε σε θέση οποτεδήποτε να ζητήσετε το κεφάλαιο εκκίνησης που χρειάζεστε.
Διαβάστηκε 6309 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 18:56
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.