Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 10:30

Επιστημονική βίζα

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βελτίωση των όρων-πλαισίου για τη διεθνή επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο παγκόσμιων ερευνητικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πρέπει επίσης να προβλέψουν μέσα που θα επιτρέψουν τη μείωση τού ψηφιακού χάσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη και για την Επιτροπή να ευνοήσουν την κινητικότητα των ερευνητών και την παγκόσμια δικτύωση. Οι Ευρωπαίοι ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε τρίτη χώρα καθώς και οι ερευνητές που κατάγονται από τρίτη χώρα πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους, χάρη στη δημιουργία δικτύων. Για την προώθηση της κινητικότητας των ερευνητών, τα κράτη μέλη πρέπει να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία «τη δέσμη μέτρων για την επιστημονική βίζα», και να θεσπίσουν επιχορηγήσεις για την επιστροφή των ερευνητών στην χώρα καταγωγής τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν κοινοτικά μέσα για τη διεθνή κινητικότητα, όπως το πρόγραμμα «Άνθρωποι» του 7ου Προγράμματος - Πλαίσιο.

Το άνοιγμα των ερευνητικών προγραμμάτων θα επιτρέψει στα ερευνητικά ιδρύματα όλων των τρίτων χωρών να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα όσον αφορά την Ε&Α. Η χρηματοδότηση συνήθως περιορίζεται σε συμμετέχοντες από χώρες εταίρους της διεθνούς συνεργασίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ανοικτός συναγωνισμός προωθεί την αριστεία στην έρευνα, η χρηματοδότηση συνεργατικών έργων θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριληφθούν οργανισμοί έρευνας και ερευνητές που βρίσκονται σε βιομηχανοποιημένες τρίτες χώρες στις οποίες προβλέπεται η χρηματοδότηση Ευρωπαίων ερευνητών σε πλαίσιο αμοιβαιότητας.

Στη βάση διεθνών συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τις αρχές τής σύστασης σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ). Οι αρχές αυτές διασφαλίζουν την αμοιβαιότητα, ίση μεταχείριση και αμοιβαία οφέλη σε θέματα ΔΙ. Ευνοούν, κατά αυτόν τον τρόπο, την εμπιστοσύνη και την κοινή χρήση των γνώσεων στο πλαίσιο ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η Επιτροπή θα πρέπει να προσδώσει μεγαλύτερο ρόλο στην προτυποποιητική συνεργασία η οποία θα βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα, και να προωθήσει το δεσμό μεταξύ των αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων και της τυποποίησης. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε ακριβώς να αρθούν τα εμπόδια στη διάδοση των τεχνολογιών.
Διαβάστηκε 5542 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 18:02
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.