Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 13:23

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τι είναι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα;

Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα άτομα που καταφέρνουν να βρίσκουν καινοτόμες λύσεις στα πιο πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Είναι φιλόδοξοι και επίμονοι, καταπιάνονται με σοβαρά κοινωνικά θέματα και προσφέρουν νέες ιδέες για αλλαγές ευρείας κλίμακας.

Αντί να αφήσουν τις κοινωνικές ανάγκες στην ευθύνη του κράτους, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες ανακαλύπτουν τι ακριβώς δεν λειτουργεί και λύνουν το πρόβλημα αλλάζοντας το σύστημα, διαχέοντας τη λύση, και πείθοντας ολόκληρες κοινωνίες να κάνουν άλματα προόδου.

Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες συχνά δείχνουν να διακατέχονται από τις ιδέες τους τόσο πολύ, ώστε κατευθύνουν τις ζωές τους και τις ζωές των άλλων σ’ αυτήν την αλλαγή. Είναι ταυτόχρονα οραματιστές και απόλυτοι ρεαλιστές, αναζητώντας πρακτικές εφαρμογές των οραμάτων τους.

Κάθε κοινωνικός επιχειρηματίας παρουσιάζει ιδέες φιλικές για τον χρήστη, ευνόητες, ηθικές, που εγγυώνται κοινωνική ευρεία υποστήριξη. Κάθε ιδέα που πηγάζει από την κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι υποψήφια για τη ριζική αναμόρφωση της κοινωνίας. Εξάλλου, όσοι μετατρέπουν το πάθος τους σε δράση μπορούν να καταφέρουν σχεδόν τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια νέα ιδέα στα χέρια ενός πρώτης τάξεως επιχειρηματία.

Γιατί «Κοινωνική» επιχειρηματικότητα;

Καθώς οι επιχειρηματίες αλλάζουν το πρόσωπο των επιχειρήσεων, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες δρουν σαν μεσολαβητές για την κοινωνική αλλαγή, κερδίζουν τις ευκαιρίες που οι άλλοι χάνουν, βελτιώνουν το σύστημα, εφευρίσκουν νέες προσεγγίσεις και δημιουργούν λύσεις για τη βελτίωση της κοινωνίας. Όταν ο επιχειρηματίας δημιουργεί εξ ολοκλήρου νέες βιομηχανίες, ο κοινωνικός επιχειρηματίας οραματίζεται νέες λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα και τις εφαρμόζει σε ευρεία κλίμακα.

Ιστορικά παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Susan B. Anthony (Η.Π.Α.): Αμερικανίδα ακτιβίστρια, πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στις Η.Π.Α. του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να έχουν ιδιοκτησία.

Vinoba Bhave (Ινδία): Ιδρυτής του κινήματος του αναδασμού της γης (Land Gift Movement), συντέλεσε στη διανομή περισσότερων από 7.000.000 εκταρίων, για τη συνδρομή των απόρων και άκληρων της Ινδίας.

Maria Montessori (Ιταλία): Ανέπτυξε τη «μοντεσσοριανή» προσέγγιση στην εκπαίδευση της πρώτης παιδικής ηλικίας.

Florence Nightingale (Ηνωμένο Βασίλειο): Ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, ίδρυσε την πρώτη σχολή νοσοκόμων και αγωνίστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας.

John Muir (Η.Π.Α.): Φυσιοδίφης και οικολόγος, ιδρυτής του συστήματος των Εθνικών Πάρκων και του Sierra Club (μίας από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στις Η.Π.Α.

Jean Monnet (Γαλλία): Πολιτικός, οικονομολόγος και διπλωμάτης, συνέβαλε στην αναδόμηση της γαλλικής οικονομίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που οδήγησε στην εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς, προδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λάζαρος Εφραίμογλου (Ελλάδα): Επιχειρηματίας κλωστοϋφαντουργός, ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πωλ Ευμορφίδης (Ελλάδα): Ιδιοκτήτης της COCOMAT. Aπό την αρχή της λειτουργίας της, η εταιρεία εφαρμόζει τέτοια πολιτική διαχείρισης ως προς τον ανθρώπινο παράγοντα, ώστε προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζομένους της. Οι πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές είναι αξιοσημείωτες στο περιβάλλον της εταιρείας, καθώς περισσότερο από το 46% του προσωπικού αποτελείται από πρόσφυγες. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι, η COCO-MAT παρέχει ίσες ευκαιρίες και σε άτομα με «ειδικά προσόντα» (που χαρακτηρίζονται από άλλους ως «άτομα με ειδικές ανάγκες»).

Νερό ΖΑΓΟΡΙ (Ελλάδα): Το 2007 η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. σε συνεργασία με την ActionAid, υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υδροδότησης στην περιοχή Γιουσίγκου της Κένυας. Με αυτήν την πρωτοβουλία το νερό “ΖΑΓΟΡΙ” εξασφάλισε καθαρό πόσιμο νερό σε 43.000 ανθρώπους, οι οποίοι υπέφεραν από την έλλειψή του. Η επίτευξη του έργου διευκόλυνε τα παιδιά, ώστε να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για λίγο νερό. Τα κρούσματα επιδημιών που οφείλονταν στην έλλειψη καθαρού νερού μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι γυναίκες της περιοχής “χρίστηκαν” υπεύθυνες για τη διαχείριση και βιωσιμότητα του έργου, αποκτώντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Αμέσως μετά, το 2009, το νερό “ΖΑΓΟΡΙ” ανέλαβε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για τα παιδιά και την οικογένεια. Μαζί με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” προχώρησε στη στελέχωση της Γραμμής για τα παιδιά – SOS 1056, με 9 κοινωνικούς λειτουργούς και 5 ψυχολόγους. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Εθνικής Γραμμής, απαντώντας σε περισσότερες από 330.000 κλήσεις, προσέφερε έμπρακτη βοήθεια, επιλύοντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
Διαβάστηκε 6099 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 22:18
Σοφία Αντωνοπούλου

Διαχειρίστρια του AromaFarm.gr

Ιστότοπος: www.aromafarm.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.